En inblick i våra uppdrag genom våra medarbetare

Kicki Lans

Kicki Lans har uppdrag som verksamhetsutvecklare hos Svenska kraftnät. Svenska kraftnät ansvarar för att det svenska kraftsystemet är hållbart, säkert och kostnadseffektivt.

Det ökande behovet i samhället av elektrisk energi och förändrade mönster inom både produktion och konsumtion gör att Svenska kraftnät har stort fokus på ökad kapacitet. Och det är precis det som Kicki hjälper till med! I sitt uppdrag som processutvecklare skapar hon förutsättningar för kortade ledtider i de stations- och ledningsprojekt som är nödvändiga för att möta framtidens elbehov.

Här kommer fyra snabba med Kicki!

Vad är det bästa med ditt uppdrag?
– Att jag gör skillnad! Att se resultatet av mitt arbete implementeras och bidra till att organisationen löser sina uppgifter på ett bättre sätt är supertillfredställande.

Sen att energifrågan är så aktuell gör ju att mitt uppdrag på Svenska kraftnät alltid känns meningsfullt och stimulerande. Svenska kraftnäts vision är ”Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling” och jag är stolt över att få bidra till den.

Hur trivs du med Consitu som arbetsgivare?
– Även om vi är utspridda på olika uppdrag, finns det alltid en känsla av stark sammanhållning och gemenskap. De regelbundna träffarna, yogapassen och middagarna vi har tillsammans skapar en familjär känsla som jag verkligen uppskattar.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Från bootcamp och keramik till slalom och vandring – min fritid är fylld med aktiviteter som både balanserar och berikar mitt liv. Att få vara fysiskt aktiv och samtidigt ha utrymme för att vara kreativ är viktigt för mig.

Ser du några paralleller mellan ditt arbete och dina fritidsintressen?

– Egentligen inte. Men kombinationen av mitt arbete och mina fritidsintressen gör att jag verkligen uppskattar båda. Arbetet tillfredsställer vissa behov och fritidsintressena andra. Möjligen att kreativitet kan vara en gemensam nämnare.

Säg hej till Tommy! En av Consitus projektledare som håller i taktpinnen både på jobbet och fritiden.

Just nu jobbar Tommy med teknisk infrastruktur i ett betydande systemutbytesprojekt på Svenska Kraftnät. Ett projekt som han beskriver som spännande, samhällsviktigt och utmanande.

På frågan om vad som är unikt med Consitu som arbetsgivare, framhäver han:
– Det bästa med mitt jobb är att inget uppdrag är det andra likt. Dessutom har Consitu en otrolig sammanhållning och en riktig ’hemkänsla’ som man ofta behöver som konsult.

Bortom skärmar och möten, finner han rytmen i sitt coverband där han spelar både trummor och sjunger.

– I ett band jobbar alla med olika saker, som ska gå ihop i en helhet. Lite så fungerar projektarbetet också – en samling olika specialister som tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål.

Och om Consitu skulle vara ett band, vilken genre skulle de tillhöra? På den frågan svarar Tommy:

– Consitu är ungefär som ett coverband. Erfarenheterna och den samlade kunskapen inom Consitu är helt makalös. Vi är till viss del kameleonter som anpassar oss till situationen och behoven som kunden för tillfället har behov av. De kunskaper och erfarenheter vi förvärvar, tar vi med oss till nästa uppdrag, precis som ett band gör till sin nästa spelning.

Hur balanserar Tommy jobbet med musiken? Det finns egenskaper som han kan dra nytta av i båda världar, menar han.

– Simultanförmågan och förmågan att anpassa sig till andra är mycket användbar både i mitt jobb och när jag spelar i mitt band.

Oavsett om det rör sig om att hålla god ton i möten eller på scen, är Tommys engagemang och passion tydlig, tycker vi på Consitu. Vill du också bli en del av oss, där vi värderar både expertis och passion? Hör av dig!

Tommy Gustavsson

Staffan Svärd

Hur är det egentligen att kombinera livet som vd och konsult?

Det berättar vår Staffan Svärd, vd på Consitu i Västerås, som precis har gått in i ett nytt spännande uppdrag på Hitachi Energy.

Vad är det bästa med att kombinera rollen som vd med att vara konsult?
– Det som är givande i konsultuppdragen är, förutom att hjälpa kunden, variationen i arbetsinnehåll och att möta nya människor och verksamheter. Att parallellt ansvara för Consitu Västerås ger mig det bästa av två världar. Jag har fantastiska medarbetare och det är otroligt kul att driva vår utveckling som individer och organisation tillsammans.

Utbytet mellan de två rollerna hjälper mig mycket. Helhetsansvaret för Consitu Västerås ger mig större förståelse för organisatoriska förutsättningar i uppdragen, och även chefers. Den operativa erfarenheten i konsultuppdragen skapar närhet och gemenskap med mina kollegor på Consitu. Utöver att det är kul, utvecklande och bidrar till vår affär!

Finns det likheter mellan dina olika roller som du kan dra nytta av i ditt arbete? 
– Gemensamt för de båda är vikten av att kommunicera, etablera relationer och säkerställa att vi jobbar med rätt grejer. Att ”verkningsgraden” är bra. Det är viktigt att vara lyhörd, kombinera långsiktighet och strategisk analys med riktning i vardagen och att steg för steg röra sig i riktning mot de mål som satts upp.

Vad är mest spännande med Hitachi Energy?
– Det mest spännande är teknikinnehållet och att Hitachi Energy är en riktig världsspelare. Och framförallt hur deras produkter och applikationer bidrar till framtidens hållbara energiförsörjning.
 
Hållbarhet är något vi på Consitu värnar om och genom att hjälpa de större spelarna på marknaden får vi vara med och bidra till den globala omställningen.

Vi önskar Staffan lycka till i det nya uppdraget!

Björn Offerman är projektledningskonsult och säljansvarig för Consitu AB Västerås. När han inte förhandlar med kunder och leder projekten i hamn spenderar han sin fritid som Swimrunorganisatör och odlingsmästare. Lär känna Björn!

Vad är det bästa med odling och varför har du fastnat för det?
– Jag är en typisk ingenjörstyp som gillar att snöa in på olika saker. Under pandemin, när det inte fanns så mycket att göra gick jag ut i trädgården och fann snabbt odlingsintresset. Det är kul att driva upp plantor från ett litet frö och varje säsong blir jag lika imponerad över hur mycket det växer.

Varför trivs du i rollen som projektledare?
– Projektledning är kul då jag får möjlighet att jobba med ett fokuserat team och en kund under begränsad tid. Jag gillar avgränsningen i scopet och att som projektledare få vara delaktig i många olika frågor, från ekonomi till teknik och förhandling med kund.

Ser du några likheter mellan projektledning och odling?
– Båda aktiviteterna har en definerad start och ett slutmål som kräver en hel del tid och engagemang för att bli bra. Gemensamt mellan de båda är också utmaningen att hålla budget 😉

Vad odlar du helst?
– Just nu har jag snöat in på jätteverbena. Den sår man i början av januari och sedan blommar den från juli tills att snön lägger sig. I våras fick jag av misstag upp fler än 50 plantor. Som tur är har jag kollegor, vänner och familj som tog emot några plantor då jag själv inte hade plats 😊

När har du mest flyt på jobbet?
– Jag tycker kundkontakten är roligast. I mitt nuvarande uppdrag jobbar jag med slutkunder från precis hela världen så det är väldigt uppskattat från min sida. Tidigare i höstas hade jag besök av en delegation med kunder från Indien. Snacka om många roliga kulturkrockar!

Berätta lite om Swimrun?
– Swimrun är en sport där man växelvis springer och simmar ute i naturen. Tillsammans med några kompisar arrangerar jag sedan 2016 Västerås Swimrun som har vuxit till en av Sveriges mest omtyckta swimruntävlingar. Sporten är liten men det är en väldigt god stämning och det finns inga förbund eller regler så det är upp till privata initiativ, som vårt, för att få till tävlingar och träningar. Engagemanget tar tid men energin man får tillbaka av deltagarna gör mödan värd!

Avslutningsvis: Varför trivs du så bra på Consitu?
– Consitu är ett litet och enkelt företag att arbeta för. Våra processer är enkla och vi satsar på att utveckla vår personal. För mig personligen innebär det en PMP certifiering i januari 2023 vilket jag ser fram emot!

Björn Offerman

Mathias Bartoll

Finns det stora likheter mellan systemutveckling och musikproduktion?

Mathias Bartoll är systemutvecklare på Consitu AB, men även producent av elektronisk dansmusik (EDM).

På vilket sätt är processerna lika varandra?
– Det är som att lägga ett pussel. Först skapas ramen, som i systemutvecklingen består av arkitektbeslut med val av bland annat plattform, datalagringsmiljö och programmeringsspråk. För musikskapandet styr den genre man väljer låtens struktur, tempo och val av instrument. Sedan sker produktionen i en kreativ del när man skapar melodier, sång och texter, som följs av en mer strukturerad del av mixning och mastring. På samma sätt har systemutveckling en kreativ del med design och programmering, som sedan övergår till testning, innan pusslet är lagt. 

Vad är annorlunda med systemutveckling?
– En skillnad är att bedömningen av slutresultatet är annorlunda. En applikation som gör det den ska och är lättanvänd är de flesta överens om är bra. En mästerligt producerad låt kan hyllas av en och ratas av en annan för att de tillfrågade personerna har olika musiksmak.

Vilken typ av system utvecklar du?
– I mitt nuvarande uppdrag sträcker sig programfloran genom hela organisationen från anbud, inköp och produktion till logistik, finans och eftermarknad. Systemen baseras på webb- och Windows applikationer inom Microsofts .NET-teknologi som bland annat består utav ASP.NET, Blazor, Xamarin, C# och MS SQL som datalagring.

Kan man prata om genrer inom systemutveckling på samma sätt som man gör inom musik?
– Det finns uppdelningar inom systemutvecklingen som Windows kontra Linux, .NET kontra Java och C# kontra VB. Vad man väljer är ofta beroende av vad företaget har baserat sin befintliga applikationsplattform på idag.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få vara kreativ som problemlösare där jag ständigt får utmana mig själv. Jag löser utmaningar hos kunden där slutprodukten sedan förenklar deras vardag.

Om Consitu vore musik, vilken genre skulle ni tillhöra och varför?
– Svår fråga, men jag får väl säga Future Bass inom EDM som jag håller mig till mest. Helt enkelt för att den genren innehåller en blandning av det bästa med både lugna melodiska breakdowns och fartfyllda drops.

Vill du lyssna på Mathias musik? In på Spotify och sök på Mathias Bartoll eller klicka på https://lnkd.in/dYNDUhYh

Vad har ett företag som Consitu gemensamt med ett Chardonnay-vin från vinregionen Jura?

Det berättar vår kollega Martin Wååk som varvar konsultjobbet på Consitu AB med att jobba som sommelier, ett intresse han haft i närmare trettio år och med en sommelierutbildning i ryggen. Idag roddar han ett heltidsuppdrag på Trafikförvaltningen som projektledare för ett landbaserat IT-system till tunnelbanan i Stockholm som ska driftsättas inom kort.

På vilket sätt får du nytta av dina vinkunskaper hos Consitu?
– Jag brukar tipsa om prisvärda viner varje fredag, såväl i uppdraget hos kunden som inom Consitu. Förhoppningsvis bidrar det till att fler upptäcker nya favoriter och kanske också att de blir på bra humör lagom till helgen.

Varför tycker du om ditt jobb hos Consitu?
– Jag har varit på olika konsultföretag genom åren men Consitu är det första där jag upplever att företaget lever upp till de annars ganska slitna ledstjärnorna som nästan alla konsultföretag har; att de är personliga, prestigelösa och har medarbetaren i fokus. Consitu lever på riktigt upp till sina ledstjärnor, och det är en fröjd att jobba här.

Säg två viktiga grejer om vin som många har missat
– Lita på din egen smak och lyssna inte alltför mycket på vad andra tycker. Ta reda på mer om ett vin du tycker är extra gott och fundera på vad det är du gillar. Är det druvsorten? Vinstilen? Området vinet kommer ifrån? Det är bättre att gå upp i pris och kvalitet för vintyper du vet att du gillar.

Har du ett favoritvin, i så fall vilket?
– Mitt absoluta favoritvin är Chateau Latour, ett världsberömt rött vin från Bordeaux. Tyvärr har priserna för röda Bordeauxviner rusat de senaste 20 åren och en flaska av mitt favoritvin kostar idag ca 10.000 kr vilket naturligtvis är ouppnåeligt för de allra flesta, mig undertecknad.

Finns det likheter mellan dina två yrken?
– Det är naturligtvis stor skillnad på att leda ett IT-projekt och att rekommendera rätt vin till en viss maträtt, men gemensamt för de olika yrkena är ju teamwork. Utan en motiverad grupp fungerar varken projektorganisationer eller restauranger. Stresstålighet, social kompetens och en stark vilja att göra kunden nöjd är andra egenskaper som är nödvändiga i båda rollerna.

Om Consitu var ett vin, vilken typ skulle ni vara?
– Consitu är som en Chardonnay från Jura, varken dyra eller kaxiga som grannarna i Bourgogne, utan piggt och fräscht och som alltid levererar hög kvalitet, och som man alltid kan lita på.

Martin Wååk

Johanna Lindborg

Hur är det egentligen att vara projektledare på uppdrag hos en global industriell kund?

Det frågade vi vår kollega Johanna Lindborg som sedan 1,5 år tillbaka är ute på uppdrag hos ABB. Hon berättar att hon har en utbildning inom ekonomi och IT, och att hon av en händelse halkat in i den industriella sektorn där hon jobbat med inköpsrelaterade roller såsom projektledare och strategisk inköpare. På Consitu AB har hon nu varit i drygt 3,5 år.

Vad gör du på ABB?
– Jag är projektledare för utveckling och leverans av traktionsmotorer. Enheten där jag jobbar är relativt liten och skiljer sig på så vis en del från andra större enheter på ABB. Ändå har vi stora kunder med höga krav på både teknik, kvalitet och leveranssäkerhet.

Vad är era främsta utmaningar?
– I ett av mina projekt ligger mycket fokus på processutveckling och där ställs vi inför andra typer av utmaningar och krav. Vi behöver definiera nya processer som är hanterbara för en mindre organisation samtidigt som vi till viss del behöver standardisera och anpassa oss till globala system och rutiner. Utmaningen är att hitta rätt nivå för just oss!

Har du lärt dig något nytt som du kan ta med dig till framtida uppdrag?
– Jag lär mig nya saker varje dag, alltifrån SAP till mer teknikrelaterade frågor. Den största förmånen är att jag får vara delaktig i alla funktioners utmaningar och framgångar. Jag fyller på kunskapsbanken varje dag i möten med team och kollegor.

Vad är det bästa med att jobba på Consitu?
– Hos Consitu finns det som är viktigt för mig – hög trivselfaktor och goda karriärmöjligheter. Vi har alltid roligt tillsammans och en fin gemenskap även när vi inte ses. Och Consitu erbjuder ett brett spektrum av olika sorters uppdrag. Consitu är lyhörda för individen och värdesätter att medarbetare trivs och har roligt på jobbet. De ger en verktygen att utvecklas och leverera på den nivå som förväntas.

Consitu trendspanar: Elektrifieringen av samhället och svensk industri

Regeringen presenterade i februari sin elektrifieringsstrategi, med planer för hur en konkurrenskraftigt prissatt, leveranssäker och fossilfri elförsörjning ska säkras i Sverige. Det fortsätter vara stort fokus på klimatet och nu senast viljan att vara oberoende av gas och olja från auktoritära regimer som Ryssland.

Elektrifiering och elförsörjning måste alltså stå högst upp på allas agenda framöver. Under 2021 stod industrin för 34 procent av Sveriges totala elanvändning. Svensk industri bär alltså ett gigantiskt ansvar när det kommer till Sveriges elförsörjning. Både som producent och konsument. Här ligger svensk industri i framkant av utvecklingen, och vi har goda möjligheter att skapa en stabil elförsörjning för Sverige. Men företag inom alla branscher måste spela korten rätt, menar vår konsult och energiexpert Claes Brisby.

– Flera industrier vill just nu använda mer el och annan typ av energi än gas och olja. Då kommer produktionen, överföringen och konsumtionen av el att vara väldigt central i vår framtid. Vi har fantastiska utmaningar, men jag ser också stora och inspirerande möjligheter för oss. Som den teknikoptimist jag i grunden är så tror jag att vi kan åstadkomma mycket och samtidigt motverka negativa miljökonsekvenser. Här tror jag på breda lösningar över många problemområden snarare än små kortsiktiga punktinsatser.

Claes Brisby

Henrik Strand

Hur är det att jobba med verksamhetsutveckling på en statlig myndighet?

Det frågade vi vår medarbetare Henrik Strand. Henrik är utbildad civilingenjör och har en bakgrund inom projektledning och delprojektledning, verksamhets- och processutveckling.

Med lite drygt 9 års erfarenhet som konsult på Consitu har han flera konsultuppdrag i ryggsäcken. Och just nu arbetar han som verksamhetsprojektledare på det statliga affärsverket Svenska kraftnät (Svk) som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige.
– Min roll innebär att jag driver ett internt verksamhetsprojekt som ska förbättra processer, instruktioner och mallar för arbetet med erfarenhetsåterföring, förbättringsförslag och avvikelsehantering. Jag har haft uppdrag på Svenska kraftnät tidigare och det är kul att vara tillbaka!

Förutom uppdraget på Svk är Henrik även med och driver Consitus interna verksamhetsutveckling. På bilden ser du Henrik och delar av Consitugänget (Annika Hagvåg, Claes Brisby, Kicki Lans & Kari Tikkanen) under den senaste verksamhetsdagen i Visby.
– En viktig del inom Consitus verksamhetsutveckling är vilka mål vi sätter upp som företag och hur alla kan vara med och bidra till att nå dessa. Vi är generellt väldigt bra på att arbeta tillsammans, trots att vi alla är ute på uppdrag hos olika kunder. Vi har stor delaktighet, bra engagemang och härlig gemenskap i företaget. Det är helt enkelt en fantastisk arbetsplats där alla får möjlighet att bidra inom sitt respektive fält.

Och när det gäller den inledande frågan vi ställde till Henrik då? På den svarade han såhär:
– Svk är en rolig kund på så sätt att myndigheten arbetar för verklig samhällsnytta. Dessutom är energifrågorna verkligen på tapeten idag och det är kul att arbeta med något som är så aktuellt där också Svk som myndighet har en viktig roll. Med arbete som inkluderar verksamhetsutveckling och förändrade arbetssätt så uppkommer många utmaningar längs vägen – men när man kommer över dem och lyckas implementera nya arbetssätt som leder till resultat är det riktigt utvecklande arbete!

Consitus grillmästare Daniel om PMI

Consitus konsult Daniel Lag är inte bara erfaren vid grillen. Han har också 12 års erfarenhet av projektledning inom teknikbranschen. Sedan han kom till oss för två och ett halvt år sedan har han varit hos ABB Machines, där han älskar närheten till både produktion och kunder. Och nu har han, via Consitu, börjat en utbildning hos PMI. Något han är väldigt glad över och peppad på!

Daniel, berätta om PMI. Vad är det för något egentligen?
– ­PMI står för Project Management Institute, en världsledande förening som utbildar och certifierar seniora projektledare över hela världen. Eller changemakers som de kallar oss! En certifiering hos PMI är en stämpel på att man är seriös, erfaren och dedikerad. Och i branschen efterfrågas seniora agila och traditionella projektledare med PMI-kompetens, så det är viktigt att Consitu har det i sitt erbjudande. Men det är också ett sätt att utvecklas rent personligt. Efter alla år som projektledare törstar jag efter ny kunskap och har längtat efter att utbilda mig i nya tankesätt eller få bekräftelse på att jag faktiskt tänker rätt. Jag är väldigt tacksam och glad att Consitu har gett mig den här möjligheten. I slutändan är det en win-win för både mig och Consitu.

Vad är det bästa med Consitu som arbetsgivare enligt dig?
– Till skillnad från många andra konsultföretag på marknaden så är Consitu en relativt liten och genuin firma med en riktigt familjär känsla. Här har man väldigt stort fokus på medarbetarna. Förutom möjligheten att vidareutbildas erbjuds vi förmånlig pensionsavsättning, ett bra friskvårdsbidrag och bra support, både tekniskt och i form av coachning. Dessutom har vi alltid väldigt nära till chefen – vi är alla delaktiga i många beslut och har stor möjlighet att påverka. Och trots att vi alla är ute hos olika uppdragsgivare så ser vi till att kontinuerligt göra roliga saker ihop, utöver vårt fasta månadsmöte. Det är ett väldigt bra företag att jobba på!

Varför tycker du att man jobba hos Consitu?
– Consitu är i en stor tillväxtfas just nu och vi tar gärna in personer med olika erfarenhet och kompetens. Vi är ett ganska tekniktungt företag där de flesta av oss är konsulter inom projektledning, men vi har även systemutvecklare och verksamhetsutvecklare hos oss. Vill du arbeta på ett litet konsultföretag som bryr sig om sina anställda och där du kan utvecklas personligt, känna frihet under ansvar och träffa mycket roligt folk? Då är det här stället för dig. Jag förstår faktiskt inte folk som går till större bolag när man kan komma till oss, haha.

Daniel Lag