En inblick i våra uppdrag genom våra medarbetare

Johanna Lindborg

Hur är det egentligen att vara projektledare på uppdrag hos en global industriell kund?

Det frågade vi vår kollega Johanna Lindborg som sedan 1,5 år tillbaka är ute på uppdrag hos ABB. Hon berättar att hon har en utbildning inom ekonomi och IT, och att hon av en händelse halkat in i den industriella sektorn där hon jobbat med inköpsrelaterade roller såsom projektledare och strategisk inköpare. På Consitu AB har hon nu varit i drygt 3,5 år.

Vad gör du på ABB?
– Jag är projektledare för utveckling och leverans av traktionsmotorer. Enheten där jag jobbar är relativt liten och skiljer sig på så vis en del från andra större enheter på ABB. Ändå har vi stora kunder med höga krav på både teknik, kvalitet och leveranssäkerhet.

Vad är era främsta utmaningar?
– I ett av mina projekt ligger mycket fokus på processutveckling och där ställs vi inför andra typer av utmaningar och krav. Vi behöver definiera nya processer som är hanterbara för en mindre organisation samtidigt som vi till viss del behöver standardisera och anpassa oss till globala system och rutiner. Utmaningen är att hitta rätt nivå för just oss!

Har du lärt dig något nytt som du kan ta med dig till framtida uppdrag?
– Jag lär mig nya saker varje dag, alltifrån SAP till mer teknikrelaterade frågor. Den största förmånen är att jag får vara delaktig i alla funktioners utmaningar och framgångar. Jag fyller på kunskapsbanken varje dag i möten med team och kollegor.

Vad är det bästa med att jobba på Consitu?
– Hos Consitu finns det som är viktigt för mig – hög trivselfaktor och goda karriärmöjligheter. Vi har alltid roligt tillsammans och en fin gemenskap även när vi inte ses. Och Consitu erbjuder ett brett spektrum av olika sorters uppdrag. Consitu är lyhörda för individen och värdesätter att medarbetare trivs och har roligt på jobbet. De ger en verktygen att utvecklas och leverera på den nivå som förväntas.

Consitu trendspanar: Elektrifieringen av samhället och svensk industri

Regeringen presenterade i februari sin elektrifieringsstrategi, med planer för hur en konkurrenskraftigt prissatt, leveranssäker och fossilfri elförsörjning ska säkras i Sverige. Det fortsätter vara stort fokus på klimatet och nu senast viljan att vara oberoende av gas och olja från auktoritära regimer som Ryssland.

Elektrifiering och elförsörjning måste alltså stå högst upp på allas agenda framöver. Under 2021 stod industrin för 34 procent av Sveriges totala elanvändning. Svensk industri bär alltså ett gigantiskt ansvar när det kommer till Sveriges elförsörjning. Både som producent och konsument. Här ligger svensk industri i framkant av utvecklingen, och vi har goda möjligheter att skapa en stabil elförsörjning för Sverige. Men företag inom alla branscher måste spela korten rätt, menar vår konsult och energiexpert Claes Brisby.

– Flera industrier vill just nu använda mer el och annan typ av energi än gas och olja. Då kommer produktionen, överföringen och konsumtionen av el att vara väldigt central i vår framtid. Vi har fantastiska utmaningar, men jag ser också stora och inspirerande möjligheter för oss. Som den teknikoptimist jag i grunden är så tror jag att vi kan åstadkomma mycket och samtidigt motverka negativa miljökonsekvenser. Här tror jag på breda lösningar över många problemområden snarare än små kortsiktiga punktinsatser.

Claes Brisby

Henrik Strand

Hur är det att jobba med verksamhetsutveckling på en statlig myndighet?

Det frågade vi vår medarbetare Henrik Strand. Henrik är utbildad civilingenjör och har en bakgrund inom projektledning och delprojektledning, verksamhets- och processutveckling.

Med lite drygt 9 års erfarenhet som konsult på Consitu har han flera konsultuppdrag i ryggsäcken. Och just nu arbetar han som verksamhetsprojektledare på det statliga affärsverket Svenska kraftnät (Svk) som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige.
– Min roll innebär att jag driver ett internt verksamhetsprojekt som ska förbättra processer, instruktioner och mallar för arbetet med erfarenhetsåterföring, förbättringsförslag och avvikelsehantering. Jag har haft uppdrag på Svenska kraftnät tidigare och det är kul att vara tillbaka!

Förutom uppdraget på Svk är Henrik även med och driver Consitus interna verksamhetsutveckling. På bilden ser du Henrik och delar av Consitugänget (Annika Hagvåg, Claes Brisby, Kicki Lans & Kari Tikkanen) under den senaste verksamhetsdagen i Visby.
– En viktig del inom Consitus verksamhetsutveckling är vilka mål vi sätter upp som företag och hur alla kan vara med och bidra till att nå dessa. Vi är generellt väldigt bra på att arbeta tillsammans, trots att vi alla är ute på uppdrag hos olika kunder. Vi har stor delaktighet, bra engagemang och härlig gemenskap i företaget. Det är helt enkelt en fantastisk arbetsplats där alla får möjlighet att bidra inom sitt respektive fält.

Och när det gäller den inledande frågan vi ställde till Henrik då? På den svarade han såhär:
– Svk är en rolig kund på så sätt att myndigheten arbetar för verklig samhällsnytta. Dessutom är energifrågorna verkligen på tapeten idag och det är kul att arbeta med något som är så aktuellt där också Svk som myndighet har en viktig roll. Med arbete som inkluderar verksamhetsutveckling och förändrade arbetssätt så uppkommer många utmaningar längs vägen – men när man kommer över dem och lyckas implementera nya arbetssätt som leder till resultat är det riktigt utvecklande arbete!

Consitus grillmästare Daniel om PMI

Consitus konsult Daniel Lag är inte bara erfaren vid grillen. Han har också 12 års erfarenhet av projektledning inom teknikbranschen. Sedan han kom till oss för två och ett halvt år sedan har han varit hos ABB Machines, där han älskar närheten till både produktion och kunder. Och nu har han, via Consitu, börjat en utbildning hos PMI. Något han är väldigt glad över och peppad på!

Daniel, berätta om PMI. Vad är det för något egentligen?
– ­PMI står för Project Management Institute, en världsledande förening som utbildar och certifierar seniora projektledare över hela världen. Eller changemakers som de kallar oss! En certifiering hos PMI är en stämpel på att man är seriös, erfaren och dedikerad. Och i branschen efterfrågas seniora agila och traditionella projektledare med PMI-kompetens, så det är viktigt att Consitu har det i sitt erbjudande. Men det är också ett sätt att utvecklas rent personligt. Efter alla år som projektledare törstar jag efter ny kunskap och har längtat efter att utbilda mig i nya tankesätt eller få bekräftelse på att jag faktiskt tänker rätt. Jag är väldigt tacksam och glad att Consitu har gett mig den här möjligheten. I slutändan är det en win-win för både mig och Consitu.

Vad är det bästa med Consitu som arbetsgivare enligt dig?
– Till skillnad från många andra konsultföretag på marknaden så är Consitu en relativt liten och genuin firma med en riktigt familjär känsla. Här har man väldigt stort fokus på medarbetarna. Förutom möjligheten att vidareutbildas erbjuds vi förmånlig pensionsavsättning, ett bra friskvårdsbidrag och bra support, både tekniskt och i form av coachning. Dessutom har vi alltid väldigt nära till chefen – vi är alla delaktiga i många beslut och har stor möjlighet att påverka. Och trots att vi alla är ute hos olika uppdragsgivare så ser vi till att kontinuerligt göra roliga saker ihop, utöver vårt fasta månadsmöte. Det är ett väldigt bra företag att jobba på!

Varför tycker du att man jobba hos Consitu?
– Consitu är i en stor tillväxtfas just nu och vi tar gärna in personer med olika erfarenhet och kompetens. Vi är ett ganska tekniktungt företag där de flesta av oss är konsulter inom projektledning, men vi har även systemutvecklare och verksamhetsutvecklare hos oss. Vill du arbeta på ett litet konsultföretag som bryr sig om sina anställda och där du kan utvecklas personligt, känna frihet under ansvar och träffa mycket roligt folk? Då är det här stället för dig. Jag förstår faktiskt inte folk som går till större bolag när man kan komma till oss, haha.

Daniel Lag

Scroll to Top